Zanim kupimy wózek kelnerski
Branża gastronomiczna wymusza wyjątkowych rygorów higienicznych, co wpływa na wybór sprzętu gastronomicznego, który stosowany jest w restauracjach, barach szybkiej obsługi, knajpach gastronomicznych.
Parametrami oddziałującymi na dobór owego wózka kelnerskiego do obsługi restauracji jest głównie materiał, z jakiego zostały wykonane. Do pracy przy żywności zachwala się wózki kelnerskie wytworzone ze stali nierdzewnej. Stal szlachetna przynosi najwyższy poziom higieny, a ponadto ochrania wózki przed korozją. Mebel charakteryzuje się odpornością na kurz a także zawilgocenie. Producenci wózków kelnerskich przyznają, że te wykonane ze stali nierdzewnej są w znacznym stopniu kosztowniejsze, jednak biorąc pod uwagę ich trwałość, jest ona w efekcie ekonomicznym rozwiązaniem. Wózki kelnerskie do obsługi placówek z sektora spożywczego muszą być też przystosowane do pracy w uwarunkowaniach chłodniczych, chociażby do temperatury -35