Gdzie wykorzystywany jest bemar?
Artykuły grzewcze, stosowane głównie w gastronomii, kuchniach, stołówkach, służące do podtrzymania akuratnej temperatury uprzednio przygotowanych potraw to naturalnie bemar.
Bemar to najczęściej spotykane urządzenie grzewcze użytkowane w placówkach gastronomicznych, tak samo do restauracji, stołówek, zakładów żywienia zbiorowego, kantyn pracowniczych. Bemary możemy podzielić na: stołowe, wolnostojące, jezdne a oprócz tego wózki bemarowe. Dania rozmieszcza się w specjalnych pojemnikach gastronomicznych, jakież zanurzone są w kąpieli wodnej zbiornika bemaru, ogrzewane przy pomocy grzejników elektrycznych. Nośnikiem gorąca jest woda podgrzewana poprzez gałki lokowane pod komorami. Bemary stołowe posiadają 1 wspólny zbiornik wodny dla wszelkich pojemników gastronomicznych, ulokowane na stołach, bufetach. W komorze czy też komorach zaznaczona jest czytelna linia, do której poziomu wlewamy wodę.
Bemar posiada wykorzystanie w gastronomii, gdzie odbywa się potrzeba podtrzymania temperatury podgrzewanych dań. Jest to szczególnie istotne podczas dystrybucji dań do dużej liczby odbiorców, w zamiarze utrzymywania odpowiednich walorów smakowych przez bardzo długi okres. W dużych kantynach zawodowych, stołówkach oświatowych lub restauracjach, żywność przygotowywana jest dla setek osób, do momentu oddania a także dystrybucji powinna być przetrzymywana w akuratnych uwarunkowaniach, nie pozwalających na ochłodzenie potrawy a także spadek walorów smakowych. Bemar jest to produkt gastronomiczny, jaki wynaleziono jako odpowiedź na takiego rodzaju problem. Jego łatwy mechanizm funkcjonowania, dowolność wyboru sprzętu jak i nieduże koszta kupna i eksploatacji sprawiają ciągły rozrost popularności oraz aprobaty wśród fachowców.
Bemary pozostały wytworzone z najwyższej klasy stali nierdzewnej, wyposażone w regulatory temperatury od 30