Frytownica i patelnia – cechy

fPyszne frytki, kurczak lub ryba – to wszystko udaje się przyrządzić w głębokim oleju, jeżeli tylko posiadamy odpowiednie urządzenie. W tym momencie stajemy przed gigantycznym dylematem: czy kupić frytownicę a może zwykłą patelnię i smażyć potrawy w tradycyjny sposób? Komu dużo bardziej przyda się frytownica w domu i co tak naprawdę jest wartościowsze – dowiesz się w tym artykule.

Zdania na temat urządzeń gastronomicznych są najczęściej mocno podzielone, przede wszystkim w kwestii czy wybrać frytownicę bądź patelnię. Najznaczniejszy wpływ na decyzję ma częstotliwość smażenia jak i ilość członków rodziny. Frytownica może pomieścić o wiele więcej mięsa za jednym zamachem, niżeli tradycyjna patelnia, przy jakiej trzeba stać oraz pilnować naszego dania. Dzięki frytownicy nasze dania będą wykonywane w błyskawicznym tempie, bez dodatkowego obracania kotletów itd.

Gdy mamy wielką rodzinę i jej członkowie nie umieją odmówić sobie rozmaitego rodzaju fast foodów, to frytownica okaże się idealnym nabyciem. To urządzenie gastronomiczne to ratunek dla każdej gospodyni domowej. Spytacie dlaczego? Ponieważ wszelka pani domu będzie mogła monitorować ilość spożywanych dań w domu, takie które są niezdrowe jak również to na jakim oleju są przygotowywane i co ile jest on zmieniany. Owa ostatnia sprawa jest nadzwyczaj znacząca, ponieważ chodzi w tym miejscu o nasze zdrowie, a jak wiemy – nasze zdrowie jest najważniejsze. Średniej wielkości frytownica pomieścić może około 3 litry oleju. Oczywiście to bardzo duży wydatek, głównie iż olej należałoby wymieniać po każdym użyciu. Ale na szczęście w z wirtualnej sieci bądź dobrych hurtowniach sprzedawane są frytury w płynie bądź też ogromnych, kilkukilogramowych kostkach. Są niewiele bardziej kosztowne niżeli olej, jednakże z całą pewnością opłaci się klientowi. W jednej turze możemy smażyć kilkakrotnie więcej dań aniżeli na normalnym oleju i jest wielokrotnego użytku. Frytura to jadalny tłuszcz o dużej odporności na dużą temperaturę. Jest perfekcyjna dla osób, które często smażą dania w głębokim tłuszczu. Osoby martwiące się o niemiły zapach tłuszczu po smażeniu rozmaitego typu dań, mamy dobrą radę. Do pojemnika z tłuszczem starczy wrzucić kawałek chleba albo bułki, które będą zachowywały się jak gąbka oraz pochłoną niemiłe zapachy.

Inne zalety frytownic to to, iż możemy w niej smażyć nie tylko frytki, lecz także panierowane warzywa, owoce, rybę, kurczaka, kotlety oraz sporo innych. Niezależnie od kształtu smażonej potrawy, będziemy mieć pewność, iż potrawy będą przyrumienione z każdej strony – czego niestety nie moglibyśmy spodziewać się po normalnym smażeniu na powszechnej patelni.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *